“Wees goed voor je lijf”

“Ik loop al jarenlang met allerlei klachten rond van onder andere mijn maag en darmen. Kun jij mij helpen? Ben ik niet te oud? Is er nog hoop voor een vrouw van 65 jaar?“


obstipatie


Regelmatig krijg ik deze vraag gesteld door cliënten die de 60 reeds gepasseerd zijn. Ze staan nog midden in het leven, zijn zeer actief op allerlei gebieden, passen op de kleinkinderen, gaan op actieve vakanties, hebben een scala aan hobby’s en willen nog graag jaren zo doorgaan. En daar past een lichaam met allerlei fysieke ongemakken niet bij. Vaak denken ze dat ze niet meer van hun lichamelijke (en/of mentale) afkomen. Enerzijds omdat ze deze klachten al zolang hebben als ze zich kunnen heugen en alles wat ze tot nu toe gedaan hebben geen gewenst resultaat heeft opgeleverd. Anderzijds omdat ze (ten onrechte!), denken dat ze te oud zijn. Mijn visie is dat je nooit te oud bent om te leren en dat je altijd kan proberen je lijf gezonder & fitter te maken, ook als je de 65 reeds gepasseerd bent.

Els is zo’n cliënt, ze is 70 jaar en heeft inmiddels met succes haar klachten vaarwel gezegd en is in het bezit van een gezonder en energieker lijf. Lees haar verhaal hieronder.

Sinds een paar maanden weet ik: als ik goed ben voor mijn lijf, dan is mijn lijf goed voor mij. Ik zal uitleggen wat dat betekent.
Al heel lang heb ik last van mijn maag en darmstelsel, maagzuur/reflux, obstipatie, last van vermoeidheid, slecht slapen, stijve spieren en vaak ‘s nachts spierkrampen in mijn benen. Diverse malen ben ik hiervoor bij de huisarts geweest. Helaas kwamen we nooit verder dan een recept voor een vezelpreparaat voor de obstipatie en maagzuurremmers. Naar de oorzaak van mijn klachten werd verder geen onderzoek gedaan.

Klachten werden grotendeels veroorzaakt door voeding

Mij was dus niet bekend dat de oorzaak van de klachten gezocht moest worden in mijn voeding. Gelukkig stuitte ik toevallig via de Facebook pagina van een vriend op de site van Sabine Weites, orthomoleculair arts en sportinstructeur. Ik heb haar gebeld voor een afspraak en zij wilde mij graag helpen. Al snel werd duidelijk dat de balans in mijn darmflora verstoord was, mede door candida. Ik kreeg een lijst met voedingsmiddelen die ik juist wél en voedingsmiddelen die ik juist níet meer moest eten. En al vanaf de eerste week werden mijn klachten minder. Dat klinkt voor mij nog steeds als een sprookje, want ik had al van alles geprobeerd maar nog nooit had iemand mij verteld dat ik door mijn eetgewoonte de candida aan het verwennen was. Ik at nl. voor mijn gevoel al heel gezond.

Klachten verdwenen en 5 kilo afgevallen

In de loop van het traject ging het steeds beter. Mijn klachten verdwenen één voor één waarbij de obstipatie de hardnekkigste bleek te zijn maar daar heb ik dan ook al vanaf dat mijn allervroegste jeugd last van. Maar ook die verdween langzamerhand. Ik gebruik al vanaf het begin van de begeleiding door Sabine geen medicijnen meer en als ik goed ben voor mijn lijf door me te houden aan een paar basisregels, dan is mijn lijf ook goed voor mij. Ik weet nu namelijk van welke producten ik last krijg. Want als ik bijvoorbeeld te laat op de dag teveel zoetigheid eet of een glas wijn drink gaat het mis. Dan lig ik tot 4 uur wakker met een verhoogde hartslag, kan ik mijn benen niet stil houden (restless legs) of krijg kramp. Kortom alles wat je niet wilt als je wilt slapen.
Bijkomend voordeel is dan ook nog dat ik door geen suiker en (bijna) geen alcohol meer te nemen ook die laatste 5 kilo die ik maar niet kwijt raakte nu wel ben afgevallen.

foto Els Lems
Ik wil dan ook Sabine heel hartelijk bedanken dat ze mij de ogen geopend heeft en al mijn maag- en darmproblemen tot het verleden behoren.

Els Lems (70)
 

Wilt u ook in 4 maanden van uw klachten verlost worden en candidavrij worden?


Check het “Jij, candidavrij!” programma


Jij, Candidavrij! programma