Vaginale ongemakken voor 3 op de 4 vrouwen

Vaginale candidiasis

Hebt u regelmatig last van veel witte, brokkelige afscheiding en een branderig gevoel ‘van onderen’? Word u gek van de jeuk, maar krabben kunt u vergeten, want dat maakt de pijn alleen maar erger? Is de zin in vrijen met uw partner u zo langzamerhand volledig vergaan? Lastig hoor, want hij heeft (meestal) nergens last van … Herkenbaar?

Voor veel vrouwen wel, alleen praten we er niet over, omdat we ons schamen. Vaak wordt nog (onterecht!) gedacht dat het een besmettelijke infectie is, overdraagbaar via seksueel contact. En dat maakt het een beladen onderwerp waar we liever over zwijgen. Ondertussen hebben we wel al veel verschillende behandelingen achter de rug, zoals zalf, vaginale zetpillen en kuren. Zonder een blijvend resultaat waardoor de frustratie en de wanhoop alleen maar groter worden. En dát komt de relatie met uw partner weer niet ten goede …

Hoe komt het dat de vaginale candidiasis steeds terugkomt, terwijl u zich toch laat behandelen? Omdat de oorzaak wel eens heel ergens anders kan liggen dan in uw vagina …

Wanneer is uw vagina gezond?

Net zoals in uw darmen een darmflora (microbioom) aanwezig is, bevindt zich in uw vagina een “vaginaflora”. Dit is een samenstelling van heel veel goede en slechte bacteriën en schimmels.

Uw vaginaflora is gezond wanneer deze in balans is, dus wanneer de goede bacteriën overheersen. Door de omgeving van uw vagina ‘zuur’ te houden zorgen deze er onder andere voor dat de foute bacteriën en schimmels niet kunnen groeien. Schimmels zoals candida houden namelijk absoluut niet zuur.

Wat is vaginale candidiasis?

Er is sprake van vaginale candidiasis wanneer er een overmaat is aan candida gisten die zich veranderd hebben in ziekmakende schimmels (schimmelinfectie). De balans in uw vaginaflora is dan volledig verstoord.

Meestal is candida albicans (een gist die van nature voorkomt in uw vagina) de boosdoener. Normaal geeft deze geen klachten, omdat de goede bacteriën de groei van candida gisten onder controle houden.

Wat is de relatie tussen uw darmen en uw vagina?

Er bestaat een belangrijke relatie tussen uw darmen en uw vagina. Uw vaginale flora lijkt voor een groot deel op uw darmflora. Als uw darmflora gezond is, is uw vaginale flora dat ook. Is uw darmflora uit balans, dan is uw vaginale flora dat ook. Bij terugkerende vaginale candidiasis ligt de oorzaak meestal niet in de vagina zelf, maar in een “zieke” darmflora. U kan dan nog zoveel lokale antischimmel (smeer)middelen gebruiken, de candidiasis zal telkens terugkomen, omdat de candida schimmel in uw darmen leeft.

Hoe vaak komt vaginale candidiasis voor?

Vaginale candidiasis komt veel voor. Drie op de vier vrouwen hebben minimaal eenmaal in hun leven een vaginale candidiasis. Het merendeel van deze vrouwen ervaart twee of meerdere infecties gedurende hun leven.

Meestal zijn de klachten bij een vaginale candidiasis mild tot matig en bestaan onder andere uit:

 • Jeuk en irritatie in de vagina en vulva (schaamlippen)
 • Roodheid en zwelling van de vulva
 • Een branderig gevoel, vooral tijdens het plassen en geslachtsgemeenschap
 • Vaginale pijn
 • Dikke, witte, brokkelige, geurloze vaginale afscheiding

De klachten kunnen echter ook ernstige vormen gaan aannemen wanneer de candida de kans krijgt massaal en langdurig te groeien. Meestal keren de schimmelinfecties dan terug ondanks lokale behandeling. De ernstige klachten bestaan uit

 • uitgebreide roodheid (ook van de vagina)
 • zwelling en jeuk die leiden tot scheurtjes/ barsten (kloven) of ontstekingen.

 

Wanneer komt vaginale candidiasis voor ?

Vaginale candidiasis komt vaak vlak vóór en na de menstruatie én tijdens de zwangerschap voor. Dit heeft te maken met de schommelingen in de vrouwelijke hormoonhuishouding. Echter, het kan op elk ongewenst moment vóórkomen en dat heeft te maken met de (heel veel!) onderliggende oorzaken, zoals

 • Verstoorde darmflora
 • Eén of meerdere antibiotica kuren
 • Gebruik van de anticonceptiepil
 • Instabiele bloedsuikerspiegels
 • Verminderd afweersysteem

 

Realiseer u dat niet elke witte afscheiding een vaginale candidiasis is. Dagelijks een beetje, geurloze witte afscheiding produceren zonder dat u last hebt van de andere typische klachten, is heel normaal. Dit is een natuurlijk proces, uw vagina regelt zo de reiniging van binnen. Het wordt een ander verhaal als u (regelmatig!) grote hoeveelheden witte, brokkelige afscheiding produceert, die sterk geurt, erg jeukt, een branderig gevoel geeft en waarbij uw vagina pijnlijk is. In dat geval moet u denken aan een vaginale candidiasis.

 

Wat te doen bij vaginale candidiasis of het voorkómen daarvan?

Het allerbelangrijkste is dat u zorgt voor een gezonde darmflora. Dat u de gezonde, goede darmbacteriën voedt en dat uw afweersysteem, dat voor 80% in uw darmen vóórkomt, optimaal kan functioneren. Dit doet u door middel van:

 • Zoveel mogelijk beperken van (verborgen) suiker, ongezonde eiwitten en vetten. Vervang deze door veel groente, knollen en gezonde vetten.
 • Stress zoveel mogelijk te beperken en zorgen voor voldoende ontspanning
 • Het beperken van inactiviteit (veel zitten) en in plaats daarvan veel bewegen
 • Het vermijden van het gebruik van medicijnen, zoals antibiotica, de anticonceptie pil, pijnstillers en corticosteroïden. Slik deze alleen als het echt niet anders kan.
 • Goed kauwen, uw spijsvertering begint in uw mond

 

Meer weten?

Wilt u weten of u mogelijk een candida in uw darmen hebt?
Doe dan de gratis candida-test op deze website 

Gerelateerde artikelen