Relatie tussen candida en brandend maagzuur

Plus tips voor een effectieve aanpak

Veel voorkomende klachten bij een candida zijn een opgeblazen gevoel, boeren, oprispingen en brandend maagzuur. Wat heel veel mensen doen, en wat ik zelf ook jarenlang heb gedaan, is deze klachten aanpakken met pillen. Er ging voor mij geen dag voorbij zonder Rennies om maar van het hinderlijke opgeblazen gevoel af te komen. Hielp het? Ja, tijdelijk…. Een oplossing was het zeker niet, want na één uur was het opgeblazen gevoel weer net zo hard terug. Er waren nachten dat ik wel drie maal (!) mijn bed uitging om maar weer een Rennie te slikken …


relatie tussen candida en brandend maagzuur


Destijds wist ik niet beter. Als arts zijnde werd ik opgeleid met de wetenschap dat deze klachten veroorzaakt werden door een teveel aan maagzuur. En dat je deze het beste kon bestrijden met pillen, wat ook nog eens bevestigd werd (en nog steeds) door misleidende reclamecampagnes.

Inmiddels weet ik, ook uit eigen ervaring, dat bovengenoemde klachten in de meeste gevallen niet een teken zijn van te veel maagzuur, maar juist van te weinig. En dat er een hele belangrijke relatie bestaat tussen een tekort aan maagzuur en een candida.

Klachten bij tekort aan maagzuur

Een tekort aan maagzuur kan verschillende klachten geven:

 • Brandend maagzuur of oprispingen
 • Slechte spijsvertering
 • Opgeblazen gevoel
 • Boeren
 • Snel vol gevoel tijdens eten
 • Misselijkheid
 • Winderigheid
 • Obstipatie
 • Af en toe zachte ontlasting

Relatie tussen maagzuurklachten en candida

Bovengenoemde klachten worden veroorzaakt door een tekort aan maagzuur. Candida produceert giftige stoffen die de afgifte van maagzuur sterk remmen. Anderzijds kan een tekort aan maagzuur een overgroei aan candida tot gevolg hebben.
Maagzuur is een natuurlijke barrière om ongewenste schimmels en bacteriën buiten de deur te houden. Dit geldt niet alleen voor beestjes van buitenaf, die via je mond binnenkomen, maar ook voor je eigen microbioom (darmflora). Je maag is normaal vrijwel steriel en je wilt ook geen overgroei van je eigen darmbacteriën en -schimmels in je maag hebben. Door het zeer zure milieu in de maag gaan deze vrijwel meteen dood.

Vicieuze cirkel


Welke er als eerste was, de candida of een tekort aan maagzuur, is – als je eenmaal een candida hebt – moeilijk te zeggen. Gebrek aan maagzuur komt tegenwoordig heel veel voor. Dit heeft te maken met een ongezond eet- en leefpatroon, maar je kan er ook mee geboren zijn. Bovendien neemt in de loop der jaren je maagzuurproductie af.
In ieder geval kom je in een vicieuze cirkel terecht: candida leidt tot minder maagzuur en te weinig maagzuur leidt tot (meer) candida.

vicieuze cirkel tekort aan maagzuur -candida

 

Oorzaken van maagzuurklachten

Candida in je maag

Candida houdt van suikers, vooral de bewerkte. In je mond begint de vertering van suikers door middel van speeksel met specifieke enzymen. Vervolgens gaan de suikers door je slokdarm naar je maag. Ze moeten hier wachten, want de verdere vertering van deze suikers vindt in je dunne darm plaats. Candida in je maag gaat deze suikers als voeding gebruiken, waarbij het giftige stoffen en gas produceert (lucht). Een overmaat aan gassen in je maag geeft een opgeblazen gevoel en om deze lucht kwijt te raken ga je boeren.

Slecht functionerende slokdarmklep

Een tweede factor die meespeelt is een slechter functionerende klep aan het einde van je slokdarm. Deze zorgt er normaal gesproken voor dat je maaginhoud niet terug kan stromen in je slokdarm. Candida kan echter rondom deze klep gaan groeien, waardoor de geproduceerde gifstoffen ervoor zorgen dat deze klep slechter sluit. Zo komen je maaginhoud plus het beetje maagzuur wat je hebt, in je slokdarm en leiden tot oprispingen of brandend maagzuur.

Andere factoren

Samen met andere factoren, zoals teveel eten, een slechte spijsvertering en voedselintoleranties, blijft de voeding langer in de maag staan. Het kleine beetje maagzuur dat je hebt, blijft bovenop de maaginhoud liggen en kan gemakkelijk door een slecht functionerende klep in je slokdarm terecht komen.
Het gaat dus niet om een te grote hoeveelheid maagzuur dat terug kan vloeien, het gaat erom dat maagzuur op een VERKEERDE plaats komt. Vaak is er sprake van TE WEINIG maagzuur in combinatie met het opengaan van het klepje op het verkeerde moment. Overmatige zuurproductie komt in feite vrij zelden voor, blijkt uit onderzoek.

Gevolgen van een tekort aan maagzuur

Maagzuur speelt een cruciale rol in je spijsverteringsproces, het is de katalysator van het geheel. Als gevolg van te weinig maagzuur gaat je gehele spijsverteringsproces vanaf het begin mis. Maagzuur zorgt namelijk niet alleen voor de vertering van eiwitten, maar ook voor het vrijkomen van verschillende stoffen, die onmisbaar zijn voor een goede spijsvertering. Bij een tekort aan maagzuur:

 • Is de verwerking en opname van veel vitaminen (B-vitaminen, waaronder vitamine B-12, Foliumzuur), mineralen (ijzer, calcium, zink), eiwitten en vetzuren verstoord, waardoor je ‘ondervoed’ raakt, ook al eet je nog zo gezond
 • Gaan er onvoldoende signalen naar de galblaas en alvleesklier om gal(zouten) en spijsverteringenzymen af te geven. Hierdoor zijn er te weinig gal(zouten) om vetten – en te weinig enzymen om eiwitten en koolhydraten – verder af te breken in de dunne darm. Deze voedingsstoffen worden daarom minder goed opgenomen.
 • Komen te grote brokken aan voedseleiwitten in je dunne darm terecht, die je lichaam niet herkent. Je immuunsysteem ziet deze voedseleiwitten als ‘vijandig’, ze horen niet in je lichaam thuis. Op deze manier ontstaan (op den duur) voedselallergieën.
 • Raakt de balans in je microbioom (darmflora) verder verstoord met alle nare gevolgen van dien.

Maagzuurremmers zijn geen oplossing!

Rennies zijn zeker geen effectieve middelen om van je maagzuurklachten af te komen. Ze neutraliseren je maagzuur, met andere woorden, je dweilt als het ware het weinige maagzuur dat je hebt, helemaal weg… Met alle vervelende gevolgen van dien. De productie van maagzuur blijft echter wel doorgaan, daarom helpen Rennies ook maar kort, zo’n 1 à 2 uur. Vandaar dat ik drie maal per nacht mijn bed uitging… Daarna komen de klachten gewoon weer terug, omdat je de daadwerkelijke oorzaak niet aanpakt.
Maagzuurremmers, zoals Losec en Omeprazol, zijn ook zeker geen oplossing! Want deze remmen letterlijk de productie van maagzuur, wel tot 24 uur lang. Deze medicijnen hebben grote negatieve gevolgen voor je spijsvertering en gezondheid.

Tips om maagzuurklachten zelf te bestrijden

 • Eet (vaker) kleinere maaltijden
 • Gebruik in elk glas water dat je drinkt een paar korrels Keltisch zeezout, hiermee stimuleer je je maagzuur productie
 • Drink niet tijdens en direct na de maaltijd
 • Vermijd voedingsmiddelen waar je intolerant voor bent
 • Kauw goed!

Let op! Maagzuursupplementen zijn zeer effectief, ik gebruik ze zelf ook. Echter, ga hiermee niet zelf aan de slag. Op internet kun je testen vinden om zelf met behulp van deze maagzuur tabletten uit te zoeken of je te weinig maagzuur hebt. De tabletten geven weliswaar zelden problemen, maar als ze dat doen kunnen die wel ernstig zijn. Maagzuursupplementen mag je namelijk niet samen met bepaalde andere medicijnen gebruiken. Laat je daarom altijd adviseren, door mij of een andere alternatieve arts.
 

Hebt u hulp nodig?


Hebt u last van brandend maagzuur of andere klachten waar u zich geen raad mee weet? Wilt u ook graag weer een gezonder en fitter lijf?

 
Dan ga ik persoonlijk met u aan de slag!
 
Of vul het contactformulier in, dan neem ik contact met u op.


persoonlijk consult


In mijn “Jij, candidavrij!” programma krijgt u een complete analyse én aanpak van uw candida.

Bekijk hier het Jij, Candidavrij! programma

 

Zoeken op deze site

Villa Vital Fuerteventura

7-daagse vakantie
Wandelen + yoga

Luxe accommodatie

Kleine groep

Lees meer >>>

Powered by WishList Member - Membership Software