Moeite met afvallen en zoete trek? Denk aan candida!

Vindt u het ook zo lastig om uw drang naar zoet te negeren? Herkent u dat u als een magneet aangetrokken wordt tot allerlei zoete lekkernijen, terwijl u dat helemaal niet wilt? Afvallen wordt dan heel moeilijk, als u daar naar streeft. Vaak bent u hier zelf niet blij mee, het zorgt voor een gevoel van onmacht en controle verlies. Wanneer u door uw omgeving dan ook nog verweten wordt dat u geen discipline genoeg hebt om van de zoete dingen af te blijven, is dat verre van fijn. U voelt u onbegrepen en het versterkt uw onzekerheid en schuldgevoel nog meer.
Laat me u twee dingen vertellen: u bent niet de enige! En het tweede goede nieuws is dat u uw drang naar zoet niet langer hoeft te accepteren! Hier kan een hele duidelijke oorzaak aan ten grondslag liggen, namelijk een candida schimmel. En daar kunt u wat aan doen!


Dame trek in zoet


Wat is een candida schimmel? Wat is de relatie tussen candida, uw eetlust, overgewicht en niet kunnen afvallen? Welke invloed hebt u zelf op het verminderen dan wel voorkómen van een Candida?

Wat is candida?

Candida is een onschuldige gist, die van nature in kleine hoeveelheden voorkomt in uw lichaam. Meestal is er sprake van een candida albicans, maar er zijn meerdere soorten. Normaal gesproken hebt u hier geen last van. Hij’woont’ graag in een vochtrijke omgeving, zoals uw huid en slijmvliezen (mond, keel, darmen, vagina, blaas en longen). Candida in uw darmen maakt, samen met zeer veel nuttige, gezonde bacteriën, onderdeel uit van uw microbioom (darmflora). Een goed functionerend microbioom is cruciaal voor uw gezondheid.

Candida bepaalt soort eetlust

De candida gist kan onder bepaalde omstandigheden explosief gaan groeien en veranderen in een heel vervelende candida schimmel. Hierdoor raakt het natuurlijk evenwicht tussen de gezonde, nuttige bacteriën en de candida in uw darmen verstoord. Het gevolg is dat de candida schimmel de overhand krijgt en dit heeft grote gevolgen voor de regulatie van uw eetlust en uw lichaamsgewicht.

Waardoor wordt candida een probleem?

Een belangrijke factor waardoor de candida gist explosief gaat groeien is wanneer u hem de juiste voeding geeft. Candida is een levend micro-organisme (‘beestje’) dat net als jij de correcte voeding nodig heeft om te groeien. En dit gebeurt wanneer u een overmaat eet aan:

  • (Natuurlijke) suiker, inclusief fruit (!), frisdrank en vruchtensappen
  • Voedingsmiddelen die uw lichaam omzet in suiker. Dit zijn zetmeelrijke producten, zoals aardappelen, pasta, (witte) rijst, brood
  • Geraffineerd voedsel. Dit zijn alle bewerkte voedingsmiddelen in de vorm van pakjes, zakjes, kant- en klaar maaltijden, snacks, chocolade, etc.

Deze voedingsmiddelen staan bol van de geur-, kleur- en smaakstoffen, conserveringsmiddelen en stabilisatoren. Dit voedsel is over het algemeen rijk aan suiker en gisten. En de candida gist is hier dol op. Deze bevorderen namelijk de gistingsprocessen in uw darmen, waardoor de candida groei gestimuleerd wordt én hij verandert in een heel vervelende schimmel.

Relatie tussen candida, overgewicht en niet kunnen afvallen

Wanneer de candida gist explosief gaat groeien, onder invloed van (verborgen) suiker en gist, zal het steeds meer van deze voedingsstoffen nodig hebben om alle candida “monden” voldoende te kunnen voeden. U merkt dit doordat jouw drang naar zoet toeneemt! Buiten jouw wil om schreeuwt jouw lichaam (de candida dus) meer en meer om suiker en geraffineerd voedsel. U begrijpt wel dat het in dit geval heel lastig wordt om van alle lekkere zoete verleidingen af te blijven. Overgewicht is hierdoor onvermijdelijk en afvallen lukt niet, ook al zou u dat heel graag willen.

Tips om (over)groei van candida af te remmen / voorkómen

Gelukkig is er goed nieuws, want u hebt zelf invloed op de (over)groei van een candida.

  • Vermijd hierbij zoveel mogelijk (natuurlijke) suiker en producten die omgezet worden in suiker.
  • Eet zo min mogelijk producten die gist (extract) bevatten.
  • Lees dus eerst goed het etiket!
  • Wilt u er zeker van zijn dat u geen suiker en gist binnen krijgt? Laat dan de voorverpakte voedingsmiddelen links liggen en kies juist voor pure, verse, liefst biologische voedingsmiddelen. Dit werkt in de praktijk het beste.Candida doet meer!

Een candida kan, naast overgewicht, vérstrekkende gevolgen hebben voor uw algehele gezondheid. Naast trek in zoete producten, kan candida nog veel meer hinderlijke en onbegrepen klachten geven.

Wilt u weten of u candida hebt?

 

Hebt u klachten?

Herkent u zich in bovenstaande klachten? Start dan zelf met het Eerste Hulp Bij Candida” programma of maak een afspraak voor een consult.

 

Comments

comments


 

Zoeken op deze site

Villa Vital Fuerteventura

7-daagse vakantie
Wandelen + yoga

Luxe accommodatie

Kleine groep

Lees meer >>>

Powered by WishList Member - Membership Software