Moeite met afvallen door ongezonde darmen

Hoe kan het dat sommige mensen alles kunnen eten zonder aan te komen en u niet? Waarom kan de ander wel afvallen en u niet? Het is heel frustrerend als afvallen niet lukt, vooral als u al van alles geprobeerd hebt. U zou de moed eigenlijk opgeven, maar dat hoeft niet! Het goede nieuws is dat u wél kan afvallen. De oorzaak van niet kunnen afvallen kan namelijk in uw darmen liggen, ook al ervaart u geen darmklachten.


Moeite met afvallen door ongezonde darmen


Wanneer u last hebt van overgewicht, zoekt u de oorzaak niet (zo snel) in uw darmen. Echter, de laatste jaren is uit wetenschappelijk onderzoek steeds duidelijker geworden wat het belang is van een gezond microbioom (darmflora) in relatie tot overgewicht. Het blijkt dat mensen met overgewicht een andere samenstelling hebben van hun microbioom.

Microbioom

Het microbioom is gehuisvest in uw darmen, die een lengte hebben van vele meters. Wanneer u uw darmen zou plat strijken en uitvouwen dan hebben ze een oppervlakte ter grootte van een tennisveld. Op dit tennisveld ‘woont’ het microbioom. Het bestaat uit triljoenen microscopisch kleine bacteriën. Het is een samenstelling van heel veel verschillende ‘goede’ en ‘foute’ bacteriën. Deze samenstelling is voor ieder mens uniek, zelfs bij eeneiige tweelingen. Hoe groter de diversiteit aan bacteriën is, hoe gezonder u bent.

Wat doet het microbioom?

Het microbioom speelt een hele belangrijke rol in uw algehele gezondheid. Het is betrokken bij heel veel lichaamsprocessen, zoals u:

 • energiehuishouding
 • immuunsysteem
 • hersenfuncties
 • stemming
 • lichaamsgewicht

Doordat het bij zoveel belangrijke lichaamsfuncties betrokken is, is het onmisbaar. We hebben de triljoenen bacteriën nodig om te kunnen overleven. U kan het microbioom niet los zien van de rest van uw lichaam, omdat het continu communiceert met andere delen van uw lichaam. Dit betekent dat wanneer het microbioom goed functioneert, u dat ook kan. Wanneer het gezond is, u dat ook bent. Wanneer het een slechte dag heeft, u dat ook hebt.

Hier beperk ik mij tot de relatie tussen het microbioom en uw lichaamsgewicht. Maar het mag duidelijk zijn dat uw microbioom een cruciale betekenis heeft in uw algemeen welbevinden.

Relatie microbioom en lichaamsgewicht

Het microbioom heeft een belangrijke invloed op uw lichaamsgewicht, het bepaalt of u kan afvallen of niet. De vele bacteriën hebben namelijk de volgende functies:

 • Verteren van uw voedsel, zodat u zoveel mogelijk voedingsstoffen opneemt uit uw voeding
 • Reguleren van uw eetlust:
  • Ze bepalen of uw behoefte hebt aan zoet, suiker- en zetmeelrijke of gezonde producten.
  • Ze spelen een rol in uw honger- en verzadigingsgevoel: raakt u verzadigd na een gezonde, voedzame maaltijd en stopt u tijdig met eten of kunt u alsmaar door eten? Hebt u continu trek of eet u alleen wanneer u voeding nodig hebt?
 • Reguleren van uw stofwisseling:
  • Ze bepalen de snelheid van uw stofwisseling
  • Ze bepalen of uw voedsel wordt omgezet in energie of in vet (op uw buik en taille)

Voor een goede gezondheid en een natuurlijk lichaamsgewicht, is het van belang dat de vele verschillende goede bacteriën de slechte overheersen. In dat geval is er sprake van een grote diversiteit aan bacteriën en is het microbioom in balans. Dit betekent dat:

 • uw voeding goed verteerd wordt
 • u de voedingsstoffen die u inneemt ook daadwerkelijk opneemt
 • uw eten omgezet wordt in energie en niet als vet opgeslagen wordt

 • u alleen eet wanneer u daar behoefte aan hebt
 • u tijdig stopt met eten, omdat u verzadigd raakt
 • u trek hebt in gezonde producten

Deze balans in uw microbioom zorgt ervoor dat u uw natuurlijke gewicht hebt en houdt, ondanks dat u zichzelf weleens te buiten gaat aan lekkere dingen.

Overgewicht en andere samenstelling microbioom

De laatste jaren wordt duidelijk dat mensen met overgewicht een andere samenstelling hebben van hun microbioom. Ten opzichte van slanke mensen, die hun natuurlijk gewicht kunnen vasthouden zonder dat ze hier buitensporig veel moeite voor moeten doen, hebben mensen met overgewicht:

 1. Een betrekkelijke geringe diversiteit in hun microbioom
 2. Een disbalans in het microbioom, waarbij de foute bacteriën overheersen en vetten worden opgeslagen in vetcellen (op buik en taille)
 3. Een ontregeling van de honger– en verzadigingshormonen, waardoor u constant lekkere trek hebt, juniet verzadigd raakt en u door kan blijven eten.

Oorzaken van disbalans in microbioom

Een disbalans in het microbioom ontstaat enerzijds wanneer de gezonde bacteriën geruïneerd worden en anderzijds de foute bacteriën flink gestimuleerd worden. De oorzaken van zo’n disbalans zijn onder andere:

 • Ongezonde voeding, zoals te veel suiker, zetmeel- en geraffineerde producten en ongezonde vetten
 • Voedingsmiddelen, -frequentie en hoeveelheden die niet bij uw constitutie type passen
 • Voedingsmiddelen waar u (onbewust) overgevoelig voor bent (dit geeft niet altijd herkenbare maag- en darmklachten!)
 • Stress
 • Medicatie, zoals antibiotica, de pil en andere hormoonpreparaten, pijnstillers, corticosteroïden.

Dikwijls resulteert een dergelijke disbalans in uw microbioom in een overgroei van candida.

Moeite met afvallen vraagt om brede analyse

In mijn begeleiding van klanten wanneer ze willen afvallen en gezonder worden, neem ik altijd deze oorzakelijke factoren van een verstoorde disbalans in het microbioom mee. Ik kijk dus verder dan alleen naar de hoeveelheid die u eet en hoeveel u beweegt. Want overgewicht kan ontstaan in uw darmen. Daarnaast spelen vaak nog meer factoren een rol. Daarom doe ik een zeer uitgebreide intake met diverse testen en vragenlijsten. Ik neem onder andere mee tot welk constitutie-type u behoort voordat u een uitgebreid afval– en gezondheidsadvies krijgt.

Wél succesvol afvallen

Veel van mijn klanten hebben aan den lijve ondervonden dat hun overgewicht veroorzaakt werd door verstoorde balansen in hun microbioom en ook in hun hormoonhuishouding. Ze zijn succesvol afgevallen én belangrijker nog: ze blijven op hun natuurlijke gewicht, ondanks dat ze regelmatig zondigen (lees hier hun reacties). En dat is ook voor u haalbaar!

Hulp nodig?


Wilt u blijvend afvallen en hebt u daar hulp bij nodig? Bekijk mijn ‘consult persoonlijke voedingsanalyse’.


persoonlijk consult

 

Comments

comments


 

Zoeken op deze site

Villa Vital Fuerteventura

7-daagse vakantie
Wandelen + yoga

Luxe accommodatie

Kleine groep

Lees meer >>>

Powered by WishList Member - Membership Software