Kaneel verlaagt risico op candida en maakt u slank

Kaneel heeft meerdere gezonde eigenschappen. Eén daarvan is heel bijzonder en handig. Welke?
En wist u dat kaneel al eeuwen gebruikt wordt als medicijn in de Traditionele Chinese Geneeskunde? En dat niet alle soorten kaneel gezond zijn?


kaneel is gezond


Kaneel speelt een belangrijke rol in de regulatie van uw bloedsuikerspiegel. In alles wat u moet weten over suiker en 8 tips om “verborgen” suiker te beperken kunt u meer lezen over de nadelige gevolgen van een te hoge en instabiele bloedsuikerspiegel voor uw gezondheid.

Kaneel heeft zo zijn voordeel

Er is echter nog een andere manier om uw bloedsuikerspiegel te stabiliseren, met name wanneer u toch (verborgen) suiker wilt eten. Want dag in en dag uit zonder (verborgen) suiker leven is niet voor iedereen vol te houden. Denk hierbij alleen al aan fruit, waar van nature suiker in zit. Hoe zorgt u er dan voor dat uw bloedsuiker niet gaat jojo-en en u na een half uur een hongerdip krijgt? Hier is een hele gezonde, lekkere en gemakkelijke truc voor: gebruik kaneel!

Kaneel valt onder de categorie specerijen. Dit zijn planten met een sterke geur en/of smaak. Kaneel wordt gewonnen uit de binnenbast van de scheuten van de plant. Kaneel komt meestal voor in poedervorm, maar u kan ook kaneelstukjes en -stokjes kopen.

Welke soorten kaneel zijn er?

Kaneel komt voor in twee soorten, cassia en ceylonkaneel.

Cassia

De meeste kaneel is eigenlijk geen kaneel, maar cassia. Cassia is een veel goedkopere vorm en wordt daarom ook massaal gebruikt en verkocht. Cassia kunt u onderscheiden van ceylonkaneel doordat het een branderig gevoel geeft in de mond. Maar cassia heeft een twijfelachtige reputatie: het bevat coumarine. Uit diverse onderzoeken blijkt dat coumarine mogelijk kankerverwekkend is.

Ceylonkaneel

Een betere en gezonde keuze voor kaneel is ceylonkaneel, omdat het amper coumarine bevat. U kunt ceylonkaneel onderscheiden van cassia door het te proeven: ceylonkaneel heeft een zoete smaak. Ceylonkaneel is wel wat duurder dan cassia.

Meer over kaneel

Kaneel reguleert de bloedsuikerspiegel en heeft daardoor invloed op het niveau van uw suikerhormoon (insuline). Het helpt, net als uw suikerhormoon, de bloedsuiker sneller in uw cellen te krijgen, waardoor u minder suikerhormoon nodig hebt. Kaneel aapt de werking van uw suikerhormoon dus na. Hiermee verlaagt u het risico op overgroei van candida.
Tevens voorkómt kaneel dat u overgevoelig wordt voor insuline, omdat het juist de gevoeligheid van insuline vergroot. Daarmee verlaagt kaneel ook het risico op diabetes mellitus type 2. Het blijkt uit onderzoek dat, wanneer diabeten tijdens het ontbijt kaneel gebruiken, de suikerspiegel over de gehele dag stabieler blijft.

Kaneel helpt bij afvallen

Wanneer u continu een te grote hoeveelheid suikerhormoon in uw bloed hebt, kun u geen vet verbranden. Omdat kaneel ervoor zorgt dat uw niveau van suikerhormoon binnen de perken blijft, gaat u vet verbranden in plaats van opslaan. Zo helpt kaneel bij afvallen.Meer gezonde eigenschappen van kaneel

Kaneel wordt in de Traditionele Chinese Geneeskunde al een eeuwigheid gebruikt als medicijn, want het heeft vele gezonde eigenschappen. Kaneel bevat veel antioxidanten, die zorgen voor een ontstekingsremmende werking. Zo verminderen ze het risico op kanker en Alzheimer. Ook gaan ze veroudering en artrose tegen.

Tevens zit er in kaneel een belangrijk mineraal, magnesium, dat betrokken is bij veel processen in uw lichaam. Zo helpt het bij depressies en kunt u er lekker van slapen.

Kaneel toevoegen aan gerechten

Kaneel is niet alleen een supergezond specerij, maar vooral ook erg lekker als (zoete) smaakmaker. U kan het aan verschillende gerechten en op verschillende momenten van de dag toevoegen. Met name als u kaneel tijdens uw ontbijt gebruikt, begint u uw dag al goed!

 • Havermoutpap (koud of warm) of kook een kaneelstokje mee bij de rijstepap
 • Fruit-noten salade
 • Fruit smoothie
 • Fruit milkshake
 • IJs
 • Door de appeltaart of –cake
 • Als thee

Ceylonkaneel kopen doet u hier

 • Bij de meeste supermarkten kunt u ceylonkaneel kopen van het merk “Jonnie Boer”. Hier zitten zowel stokjes als gemalen kaneel in.
 • Online bij bijvoorbeeld Pit&pit kunt u grotere hoeveelheden bestellen (en goedkoper). Zij verkopen gemalen kaneel, stukjes en stokjes. Van de stukjes ceylonkaneel kunt u thee maken, dit is goed voor uw maag en darmen.

 

Hulp nodig?


Hebt u hulp nodig bij het samenstellen van een gezond voedingspatroon? Ik help u er graag bij. Tijdens een ‘consult persoonlijke voedingsanalyse‘ beantwoord ik vragen als:

 • “Eet ik wel gezond (genoeg)?”
 • “Past mijn huidige eetpatroon wel bij mij?”
 • “Hoe kan ik mijn eetpatroon praktisch gezien het makkelijkst aan mijn omstandigheden aanpassen?”


persoonlijk consult

Comments

comments


 

Zoeken op deze site

Villa Vital Fuerteventura

7-daagse vakantie
Wandelen + yoga

Luxe accommodatie

Kleine groep

Lees meer >>>

Powered by WishList Member - Membership Software