“Help, wat moet ik eten?”

Help! Wat moet ik eten?

De meest gestelde vraag van mijn cliënten aan mij is: “Wat moet ik eten?” Dat is een vraag waar ik zelf ook heel lang mee geworsteld heb. Wanneer je al langer klachten hebt van je maag en darmen dan valt het niet mee om te bepalen wat je wél en niet kan verdragen. Het lijkt dat het niet uitmaakt wat je eet, je houdt last, of je nu wel of geen gezonde voeding eet. En soms lijkt het net of je klachten alleen maar toenemen …

Op internet wordt heel veel geschreven over “het candida dieet” en worden vaak tegenstrijdigheden geroepen, zodat je dikwijls door de bomen het bos niet meer ziet. Want wat is er nu wél en níet goed? Wat voor de één goed is, hoeft voor jou nog niet oké te zijn.

‘Gezond’ is niet altijd gezond

Waar ik mij het meest over verbaas, is dat er vaak voedingsmiddelen geadviseerd worden die weliswaar gezond zijn, maar niet gezond hoeven te zijn voor jou. Want voor deze gezonde voedingsmiddelen heb je gezonde darmbacteriën nodig. En als je deze niet of onvoldoende hebt, zoals bij een disbalans in je darmflora en bij candida, dan bereik je juist het tegenovergestelde: je krijgt nog meer klachten van een opgezette buik, winderigheid, buikpijn, obstipatie en/of diarree, huidproblemen, slapeloosheid, etc.

Ingewikkelde recepten helpen je niet

Het valt mij ook op dat recepten die je op internet vindt vaak veel verschillende ingrediënten bevatten. Als je zoveel voedingsmiddelen tegelijk eet, hoe weet je dan nog waar je op reageert? Nog los van het feit dat dit niet de gemakkelijkste gerechten zijn om te bereiden …
Bovendien is het vaak moeilijk vast te stellen welke relatie er bestaat tussen je klachten en welk voedingsmiddel, zeker wanneer je al langer klachten ondervindt. En is er überhaupt wel een verband tussen jouw klachten en voeding of spelen andere factoren een rol?

Superfoods, je moet er tegen kunnen

Regelmatig kom ik tegen dat ‘superfoods’ geadviseerd worden, zoals chia-, hennepzaad, etc. Superfoods zijn niet voor iedereen even goed verteerbaar. Vanuit de evolutie gezien heb jij een darmflora die het beste past bij ‘Europese’ voedingsmiddelen en veel minder bij voedingsmiddelen van buiten Europa. Daarom hebben veel Nederlanders, wanneer ze in het buitenland verblijven, (de eerste paar dagen) last van hun stoelgang.

Candida-dieet lastig vol te houden?

Al met al zorgen bovenstaande factoren er voor dat een candida-proof dieet volhouden heel lastig kan zijn. Zeker als daarbij ook nog eens je klachten niet minder worden … of juist gaan toenemen. Dat je motivatie in dit geval ver te zoeken is, begrijp ik heel goed.

Houd het simpel

Mijn aanpak van candida, met een effectief en gezond eetpatroon, is anders en kenmerkt zich door het motto “houd het simpel”. Een aanpak moet uiteraard effectief zijn, maar ook haalbaar. Daarom kies ik voor

  • het tijdelijk weglaten van voedingsmiddelen die een grote kans geven op overgevoeligheid
  • tijdelijk voedingsmiddelen te gebruiken en te adviseren die een zeer geringe kans geven op overgevoeligheid
  • simpele gerechten, die een beperkt aantal ingrediënten bevatten. Mocht je klachten krijgen van een opgeblazen buik dan kun je makkelijker herleiden waar het vandaan komt
  • zoveel mogelijk puur Hollandse ingrediënten

Hiermee richt ik me op het verbeteren van het functioneren van jouw maag en darmen. De voedingsstrategieën heb ik ontwikkeld op basis van mijn medische kennis, maar zeker ook op ervaringen in de praktijk met de vele cliënten die ik afgelopen jaren heb begeleid.

Ook heilzaam bij andere maag- en darmklachten

Bovenstaande strategieën heb ik samengevoegd in het “Eerste Hulp Bij Candida” (EHBC) programma. Dit programma is specifiek ontwikkeld voor candida (gerelateerde klachten), maar het programma is in de praktijk ook heilzaam bij allerlei klachten van de spijsvertering, maag en darmen. Het biedt een reeks oplossingen voor het veranderen van je huidige voeding richting een candida-proof eetpatroon en gezond eetgedrag. EHBC is de ideale start als je op zoek bent naar een effectieve aanpak van candida en andere klachten van je spijsvertering, maag en darmen.
 

EHBC-programma is géén dieet

Het EHBC-programma is geen dieet! Het is een afspraak met jezelf om in korte tijd een aantal veranderingen door te voeren in je eetpatroon en eetgedrag. Deze helpen je om de eerste stap te zetten met het aanpakken van candida. Hierdoor verminderen je klachten en maak je je spijsvertering gezonder. Het heeft al veel cliënten geholpen om van hun opgeblazen buik af te komen en andere klachten te verminderen.

Neem zelf de leiding over jouw gezondheid

Uit steeds meer wetenschappelijke onderzoek komt naar voren dat voeding, eetgedrag en leefstijl de meest invloedrijke factoren zijn op je gezondheid en spijsvertering. Wanneer je hiervan klachten ondervindt, geeft je lichaam een signaal af dat er iets niet goed is en dat je actie moet ondernemen. Je maag en darmen hebben een enorme potentie om zich te herstellen, ze willen niets liever dan weer gezond worden. Ik ben overtuigd van het zelfherstellend vermogen van je lichaam. Wanneer je goed let op de signalen van je lichaam en veranderingen aanbrengt in je eet- en leefstijl, heb je je gezondheid zelf in de hand. Want door goed te letten op wat je in je mond stopt, krijg je elke dag de gelegenheid om zelf de leiding (terug) te krijgen, te hebben en te houden over jouw gezondheid. Het EHBC-programma helpt je daarbij.
 

Wil jij ook de eerste stap zetten om candidavrij te worden?