Pepernoten, zelfgemaakt en gezond

Ben jij ook zo dol op pepernoten? Ik wel. Maar wat doe je als je een aantal voedselintoleranties hebt? Want de voorverpakte pepernoten (ook van de bakker!) zitten vol met tarwe, gluten, en geraffineerde suikerproducten zoals: suiker, glucosefructosestroop en gebrande suiker. Tevens worden ze geproduceerd in bakkerijen waar ook andere allergenen verwerkt worden (eieren, dierlijke melk, pinda’s, noten en sesamzaad).

Gelukkig is er een oplossing, een hele simpele … Je kan pepernoten namelijk heel gemakkelijk zelf bakken. Het heeft lang geduurd voordat ik het zelf aandurfde om ze te maken, maar het is echt heel makkelijk. En ze zijn zoooooo lekker … veel smaakvoller dan de fabriekspepernoten.

Het recept voor pepernoten die je hieronder vind zijn vrij van: tarwe, gluten, gist, dierlijke zuivel, ei, geraffineerde suiker. Het enige allergeen wat het broodmix bevat is soja. Mocht je hier niet tegen kunnen, neem dan een alternatief witmeel.

Ingrediënten:

  • Voor 1 bakplaat van 33×25 cm, ongeveer 65 pepernoten, totaal 315 gram
  • 130 gram glutenvrij broodmix (Peak’s)
  • 20 gram amandelmeel
  • 75 gram kokosolie, gesmolten kok
  • 50 gram kokosbloemsuiker
  • 6 gram speculaaskruiden
  • 1 tl vanille extract
  • 1/2 tl wijnsteenbakpoeder
  • 35 ml amandelmelk


pepernoten

Bereidingswijze:

  • Verwarm de oven voor op 160 graden
  • Laat de kokosolie op een laag vuur smelten
  • Meng de droge ingrediënten (broodmix, amandelmeel, kokosbloemsuiker, speculaaskruiden, wijnsteenbakpoeder) in een kom
  • Meng in een andere kom de natte ingrediënten (gesmolten kokosolie, vanille extract en de amandelmelk)
  • Voeg de droge bij de natte ingrediënten en kneed even goed door
  • Bekleed een bakplaat met bakpapier
  • Maak van het deeg kleine balletjes (ongeveer 2 cm in doorsnede), leg deze op de bakplaat en druk ze iets plat. Je kan ze beter iets groter maken, dan blijven ze van binnen iets zachter.
  • Bak in ongeveer 20 minuten goudbruin
  • Laat ze helemaal afkoelen, dan worden ze lekker knapperig

 
Veel succes met het bakken en eet geniet er vooral van!
 
Voor meer gezonde en lekkere candida-proof recepten kijk hier.
 

Op zoek naar meer zalige, zoete snacks?


 

Comments

comments


 

Zoeken op deze site

Afspraak maken / wijzigen
Klik hier voor het maken / wijzigen van een afspraak met Sabine Weites, orthomoleculair arts en voedingscoach. Afspraken kunt u uitsluitend maken via de digitale agenda.

Bezoekadres
Centrum Complementaire Gezondheidszorg
Het Geerken 272
6932 MX Westervoort


Openingstijden
Dinsdag: 08:30 - 17:30 u
Woensdag: 08.30 - 17:30 u


Inlichtingen
Wilt u inlichtingen over diensten / werkwijze? Of wilt u weten of u bij Sabine aan het juiste adres bent? Neem dan contact op via het contactformulier.
Dit contactformulier is uitsluitend bedoeld voor inlichtingen, niet voor inhoudelijke (medische) vragen!


Vergoeding
Mijn consulten komen in aanmerking voor vergoeding door de zorgverzekeraar.
erkend door MBOG

Vragen van cliënten
Bent u reeds onder behandeling van Sabine en hebt u een vraag die niet kan wachten tot uw eerstvolgende afspraak? Plan dan een telefonisch consult in.

Powered by WishList Member - Membership Software