Gezonde speculaasbrokken

Ben jij ook zo’n fan van speculaas? Ik wel, het is zooooo lekker. Jammer dat de Sinterklaas periode zo kort is. Anderzijds ook wel goed, anders zouden we het hele jaar maar speculaas blijven door eten …

Helaas is de speculaas die je normaal gesproken in de winkels koopt erg ongezond door allerlei toevoegingen (geraffineerde suiker, te veel zout en e-nummers). En als je dan ook nog een gluten- en/of lactose overgevoeligheid hebt (of je wilt uit gezondheidsoverwegingen geen gluten en lactose eten), is speculaas uit de winkel helemaal uit den boze. Maar wat dan? Is het eten van speculaas voor mensen zoals ik dan helemaal uitgesloten? Nee, natuurlijk niet!

Hierbij de oplossing: een speculaas zonder (geraffineerde) suikers, te veel zout, e-nummers, glutenvrij en lactosevrij. Eén die super gezond en bovendien ook nog erg lekker is. En vooral makkelijk te maken.


gezonde speculaasbrokken

Ingrediënten:

  • 150 gram amandelmeel
  • 90 gram kokosolie (geur- en reukloos)
  • 70 gram kokosbloemsuiker
  • 2 tl speculaaskruiden
  • 1 tl anijszaad
  • 1/2 tl zout
  • 1/2 el soyamelk (of amandelmelk)
  • 1/2 tl stevia
  • Op de speculaasbrokken: 12 ongebrande witte amandelen, 1 biologische eidooier


gezonde speculaasbrokken

Bereidingswijze:

  • Verwarm de oven voor op 150 graden
  • Meng alle ingrediënten in een kom en kneed goed door
  • PROEF het deeg! Als je nog meer speculaas wilt toevoegen doe dat dan
  • Leg bakpapier in een taartblik
  • Verspreid het speculaasdeeg in een taartblik (doorsnede 16 cm), zorg dat het ongeveer 1,5 cm dik blijft (niet dunner)
  • Bestrijk de bovenkant met de eidooier en druk wat amandel zachtjes in het deeg
  • Zet de speculaas 30 minuten in de oven
  • Laat het even afkoelen en breek het in stukken

Voor deze cake gebruik ik de kokosvet die geen geur en smaak van de kokos meer heeft. Deze is iets minder gezond, omdat deze bewerkt is, maar de smaak van kokos gaat niet samen met de speculaas.

Afhankelijk van hoeveel speculaas je wilt bakken, kun je de ingrediënten ook verdubbelen. Dan zou je de speculaas ook op een bakplaat kunnen bakken. Houd wel de 1,5 cm (of iets mee aan). Omdat je geen ongezonde “houdbaarheidsingrediënten“ toevoegt, kun je de speculaas ongeveer 3 à 4 dagen bewaren (kamertemperatuur).

Veel succes met het bakken en eet geniet er vooral van!
 
Voor meer gezonde en lekkere candida-proof recepten kijk hier.
 

Op zoek naar meer zalige, zoete snacks?


 

Comments

comments


 

Zoeken op deze site

Afspraak maken / wijzigen
Klik hier voor het maken / wijzigen van een afspraak met Sabine Weites, orthomoleculair arts en voedingscoach. Afspraken kunt u uitsluitend maken via de digitale agenda.

Bezoekadres
Centrum Complementaire Gezondheidszorg
Het Geerken 272
6932 MX Westervoort


Openingstijden
Dinsdag: 08:30 - 17:30 u
Woensdag: 08.30 - 17:30 u


Inlichtingen
Wilt u inlichtingen over diensten / werkwijze? Of wilt u weten of u bij Sabine aan het juiste adres bent? Neem dan contact op via het contactformulier.
Dit contactformulier is uitsluitend bedoeld voor inlichtingen, niet voor inhoudelijke (medische) vragen!


Vergoeding
Mijn consulten komen in aanmerking voor vergoeding door de zorgverzekeraar.
erkend door MBOG

Vragen van cliënten
Bent u reeds onder behandeling van Sabine en hebt u een vraag die niet kan wachten tot uw eerstvolgende afspraak? Plan dan een telefonisch consult in.
Powered by WishList Member - Membership Software