Candida: mijn verhaal

Onlangs vroeg een cliënt aan mij hoe ik tot de ontdekking was gekomen dat ik een candida had. Dit is een lang verhaal … Tot eind 2014 had ik niet in de gaten dat ik een candida had. Geen wonder, ik wist toen niet eens dat het bestond … en dat als arts! Ik had verschillende ‘vage’ klachten (achteraf mijn hele leven al) die ik niet onder één noemer kon plaatsen. Uiteindelijk is het een dramatische zoektocht geweest die gepaard ging met veel frustraties, onmacht, boosheid en verdriet.


Ik heb een lange weg afgelegd van meer dan drie jaar om effectief en definitief van mijn verschillende klachten af te komen. En dit betreft heel diverse, afwisselende klachten die ik van kinds af aan opgebouwd heb en waarvan ik niet wist dat ze één en dezelfde oorzaak hadden: een candida

Veel vage klachten

Ik had geen spectaculaire klachten. Vier jaar geleden merkte ik dat mijn figuur veranderde, ik kreeg zwembandjes. Ik baalde, want ik was altijd slank geweest. Verder viel het mij op dat ik sneller vermoeid raakte en regelmatig een opgezette buik had met gasvorming, waarvoor ik mij schaamde.
Ik was ervan overtuigd dat ik gezond leefde: ik at gezond, sportte veel en had mijn ontspanningsmomenten. Waar kwamen de vage klachten dan vandaan? Zat ik niet lekker in mijn vel?

Eigenlijk was ik helemaal niet van plan om actief met mijn ‘vage’ klachten aan de slag te gaan, zo bijzonder waren ze nu ook weer niet. Totdat ik geconfronteerd werd met mijn zogenaamde gezonde voedingspatroon: dit bleek helemaal niet gezond te zijn! Integendeel. Het werd mij duidelijk dat mijn eetpatroon één grote bron van stress was voor mijn lichaam. En dit niet alleen, ik bleek ook intolerant te zijn voor gluten en lactose en het vele sporten was veel ongezonder dan ik dacht. Genoeg aanleiding voor mij om begeleiding te vragen. Ik wilde weer fit en slank worden en beter in mijn vel komen.

Aanpassen voedings- en sportpatroon was niet voldoende

Het resultaat van het wijzigen van mijn voedings- en sportpatroon was helaas niet waarop ik hoopte. Het was eerder teleurstellend, want het leek er op dat ik juist méér klachten ging ontwikkelen. De vermoeidheid en mijn darmklachten werden heftiger en ik kon steeds minder voedingsmiddelen verdragen. Hoe was dat mogelijk? Ik raakte hierdoor meer en meer gefrustreerd. Ik was gezonder gaan eten en leven, maar voelde me steeds slechter in mijn vel.
Ik liet het er echter niet bij zitten. Inmiddels had ik meerdere opleidingen gevolgd op het gebied van voeding en sport. Ik kwam tot de ontdekking dat de darmklachten die ik had (en waarvan ik dacht dat ze normaal waren omdat ik ze mijn hele leven al had én heel veel anderen er ook last van hadden) helemaal niet normaal zijn. Ook bleek dat ik te weinig maagzuur en verteringsenzymen aanmaakte. Met suppletie hiervan, plus probiotica (waar ik goede verhalen over gelezen had) verwachtte ik dat het beter zou worden, maar helaas, ik bleef forse darmklachten houden. Een dusdanig opgezette buik dat ik elke avond wel negen maanden zwanger leek te zijn. En tot overmaat van ramp werd hierdoor ook mijn nachtrust nog eens verstoord.

Burn out

Ik werd er zo moedeloos van. Toch bleef ik verder zoeken naar een mogelijke oorzaak en oplossing. Was er wellicht een relatie met stress en emoties? Want mijn gezondheid werd er niet beter op, integendeel, ik had inmiddels ook nog eens een burn out ontwikkeld door verschillende stressfactoren (achteraf was candida er dus één hele belangrijke van).
Een jaar later, na het succesvol aanpakken van de burn out, bleef ik echter nog steeds darmklachten en voedselintoleranties houden. Ik was de wanhoop nabij. Mijn eetpatroon werd steeds eenzijdiger, ik kon niet eten wat ik wilde, ik zag er tegenop om buiten de deur te gaan eten en baalde ervan dat ik nog steeds geen oplossing had gevonden.
In mijn ogen had ik alles geprobeerd wat ik was tegengekomen: in boeken en artikelen, op internet, wetenschappelijke websites, bij experts, tijdens opleidingen en bijscholingen, zowel in de reguliere als complementaire geneeskunde. Maar nog steeds was ik niet van mijn klachten af. Ik was ten einde raad, voelde mij ellendig en dacht dat ik voor de rest van mijn leven deze klachten zou blijven houden.
 

Ik had een candida

Ik was bijna zover dat ik mijn vage klachten ging accepteren. Totdat totaal onverwachts eindelijk het verlossende antwoord kwam: tijdens een bijscholing over supplementen werd ik geconfronteerd met de vraag: “Heb jij een candida?“ Ik had er wel wat over gelezen, maar ik kon de link niet leggen met mijn klachten, laat staan dat ik een duidelijke, complete gerichte aanpak kon vinden.
Vervolgens ben ik mij volledig gaan verdiepen in candida, het functioneren van de darmen en het microbioom. Sinds kort wordt hier steeds meer onderzoek naar gedaan en vallen alle puzzelstukjes op hun plaats. Alle klachten die ik tijdens mijn leven gehad heb, van zeer forse aften in de mond tot vaginale schimmelinfecties, van PMS (premenstrueel syndroom) tot burn out, van drang naar zoet tot darmklachten, worden door candida verklaard.
 

Candida succesvol aangepakt


Inmiddels zijn we nu drie jaar verder en heb ik de candida succesvol aangepakt. Ik ben van mijn vage klachten verlost, voel mij weer fit, slank en veel beter in mijn vel. Ik kan weer alles eten, mits ik het met mate doe. Ook buiten de deur eten doe ik weer met veel plezier.
U vraagt zich misschien af waarom ik zelf geen hulp gezocht heb bij de huisarts, specialist of binnen de complementaire geneeskunde. Waarom ik zelf naar een oplossing ben gaan zoeken en het wiel heb moeten uitvinden? Ik heb hier zo mijn redenen voor.
Van mijn eigen verhaal wordt u wellicht niet vrolijk. Als u dezelfde vage klachten hebt als ik had en u herkent uzelf in mijn verhaal dan begrijpt u precies wat ik bedoel. Gelukkig is er voor u een oplossing! U kan echt van uw hinderlijke klachten afkomen! Dat is niet alleen mijn eigen ervaring, maar ook van cliënten.

candida overgroei aangepakt

 

Reactie van een client

“Toen ik bij jou kwam was ik futloos en erg vermoeid. Ik had nergens zin meer in en als ik mijn huishouden moest doen, moest ik telkens heel gauw rusten. Om alleen mijn woonkamer schoon te maken, deed ik 3 dagen over. Nu, na jouw begeleiding en hulp heb ik heel veel meer energie! Maar wat belangrijker is, is dat ik ook geen pijn meer heb in mijn hand en knie. De artrose is natuurlijk niet weg, maar de pijn wel, ik kan nu weer heel gemakkelijk naar boven lopen en eigenlijk alles weer doen wat ik wil doen. Je begeleiding via Skype vind ik erg fijn.
Ik zal andere mensen zeker aan raden om eens verder te kijken dan alleen de huisarts en dokters in het ziekenhuis! Ik wil je van harte bedanken dat je er voor mij bent en dat je zo’n geweldige impact heb op mijn gezondheid! Dank je wel!”

– Thea Wijers
 
Lees hier meer reacties van cliënten >>>.

 

Wilt u meer weten?

Kijk hier welke klachten candida kan geven
 
Wilt u meer weten over mijn effectieve, complete, behandelmethodes om van uw candida af te komen? Kijk dan hier ==>.