Als (blijvend) afvallen niet lukt: 5 oorzaken

(Blijvend) afvallen en vooral als het niet lukt, kan een hele strijd voor u zijn. De ene keer krijgt u het wel voor elkaar, de andere keer maar mondjes maat en regelmatig komt het voor dat het u geen gram verliest. Hoe kan dit? Veel diëten beloven dat u met minder eten en veel bewegen c.q sporten kan afvallen. Maar waarom helpt dit niet (voldoende)? Eigenlijk is dit wel heel logisch, anders was toch iedereen slank geweest? (Blijvend) afvallen is helemaal niet zo vanzelfsprekend, omdat er veel meer factoren meespelen om uw natuurlijke gewicht te bereiken en te behouden.


Overgewicht en Stress

Niet kunnen afvallen of gewicht behouden kan verschillende oorzaken hebben

Overgewicht is een ingewikkelde kwestie, omdat er meerdere oorzakelijke factoren een rol spelen. Niet elk pondje gaat door het mondje, in tegenstelling tot wat vaak beweerd wordt. Want voeding is zeker niet de enige aanleiding voor overgewicht.
Wanneer blijvend afvallen niet lukt, kunnen verschillende factoren een rol spelen.

1.Hormonale verstoringen

Hormonen hebben invloed op werkelijk alles wat er in uw lichaam gebeurt, ook op uw gewicht. Door allerlei factoren kunnen uw hormonen uit evenwicht raken:

 • Ongezonde voeding,
 • Onvoldoende beweging/sporten
 • Te weinig slaap
 • Te veel stress
 • Etc.

Wanneer uw hormonen eenmaal uit balans zijn, komt u in een vetopslag status terecht. Hierdoor wordt het lastig om kilo’s (vet) kwijt te raken en af te vallen. Diëten c.q. minder eten of heel veel sporten heeft dan geen enkele zin. Sterker nog, u brengt hiermee uw hormonen nog verder uit balans. Want minder eten en te veel sporten ervaart uw lichaam als stress. En door stress raken uw hormonen uit balans.

Als uw hormonen niet meer in evenwicht zijn, kunt u zonder structureel te veel of te weinig (!) eten en te veel of te weinig sporten toch in gewicht toenemen

 

2. Ayurveda

Binnen de ayurveda bent u uniek. U wordt geboren met eigenschappen en kenmerken die vastgelegd worden in uw “constitutie”. Er worden drie constitutie types onderscheiden, namelijk het “hert-”, “tijger-“ en “olifant-type”. Wat voeding en uw lichaamsgewicht betreft, hoort bij elk constitutie type een andere vorm van stofwisseling, voorkeur van eten, voedselintoleranties, aanleg voor overgewicht, etc.

Wanneer u een eetpatroon (en leefpatroon) aanhoudt dat niet bij uw constitutie type past, raakt uw lichaam uit balans. Dit leidt tot allerlei klachten en (blijvend) afvallen wordt dan problematisch.

3. Verstoring van de microben in uw darm

Goed functioneren van uw darmen is van groot belang voor een goede gezondheid en een natuurlijk gewicht dat bij u past. In uw darmen worden voedingsmiddelen opgenomen met behulp van uw microben (voorheen darmflora). Wanneer uw darmen niet goed hun werk kunnen doen, nemen ze de voedingsstoffen niet op, waardoor tekorten ontstaan. Hierdoor verlopen allerlei lichaamsprocessen niet goed meer, inclusief uw vetverbranding. Dit leidt tot vetopslag , waardoor afvallen moeilijk wordt.
Ook kan candida een oorzaak zijn van een verstoring van uw microben in uw darm en daardoor overgewicht.

Niet ieder pondje gaat door het mondje

 

4. Overmaat aan gifstoffen

Chemische stoffen die uw lichaam niet herkent en als lichaamsvreemd ziet, zijn giftig. Voorbeelden zijn:

 • Geur-, kleur-, en smaakstoffen
 • Bestrijdingsmiddelen en pesticiden
 • Geneesmiddelen, waaronder de anticonceptie pil
 • Cosmetica en huidverzorgingsproducten
 • Milieuverontreiniging
 • Etc.

 
Wanneer de aanvoer van giftige stoffen te groot is, kan de lever deze niet verwerken. Het gevolg is dat de giftige stoffen opgeslagen worden in uw vetcellen. Hoe meer giftige stoffen u binnen krijgt, hoe meer vetweefsel er nodig is en aangemaakt wordt om ze op te kunnen slaan. Uw vetweefsel is een afvaldepot geworden.

5. Psychische / emotionele klachten

Te veel ongezond voedsel eten door psychische / emotionele klachten (of wanneer u niet lekker in uw vel zit) is een bekend verschijnsel. We doen het allemaal wel eens. Denk hierbij aan de trek in een chocoladereep vlak voor de menstruatie of een hele zak koekjes na een stressvolle dag.
Eten is dan een troostmiddel om u beter te voelen. Wanneer dit af en toe vóórkomt in kleine hoeveelheden is dit acceptabel.
Het wordt echter een probleem wanneer het een gewoonte wordt. Wanneer eten de enige manier is waarmee u zichzelf kan troosten als u gestrest, boos of verdrietig bent en niet lekker in uw vel zit.
 

Verschillende oorzaken vragen om verschillende oplossingen

Vaak hebt u het gevoel dat u geen grip hebt op het afvallen en uw natuurlijke gewicht te bereiken en te behouden. Dit komt doordat meerdere oorzaken een rol spelen. Hierboven heb ik er vijf genoemd. Wilt u succesvol afvallen en op uw natuurlijke gewicht blijven, dan is het dus belangrijk om verder te kijken dan alleen naar de hoeveelheid die u eet en beweegt/sport.
De oplossingen zijn net als de oorzaken zeer divers. Elke oorzaak vraagt om zijn eigen maatregelen.
 

“Bijkomend voordeel is dan ook nog dat ik door geen suiker en (bijna) geen alcohol meer te nemen ook die laatste 5 kilo die ik maar niet kwijt raakte nu wel ben afgevallen.” – Els Lems

Lees hier welke resultaten andere cliënten hebben behaald >>>

 

Wilt u ook blijvend afvallen?


Ik help u er graag bij.
Bekijk hier mijn zeer doelgerichte aanpak via persoonlijke consulten

 
of neem geheel vrijblijvend contact met me op. Dan bespreken we hoe ik u kan helpen.


persoonlijk consult

Comments

comments


 

Zoeken op deze site

Villa Vital Fuerteventura

7-daagse vakantie
Wandelen + yoga

Luxe accommodatie

Kleine groep

Lees meer >>>

Powered by WishList Member - Membership Software