7 Oorzaken van een opgezette buik

Herkent dit? Wanneer u ’s ochtends opstaat hebt u een prachtige platte buik, waar u terecht trots op bent. In de loop van de dag wordt uw buik echter steeds boller en ontwikkelt u een opgezet, vol en onaangenaam gevoel. Gedurende de avond is uw buik zó opgezet dat u wel negen maanden zwanger lijkt … Dit gebeurt niet één keer, maar elke dag weer.


oorzaken-opgezette-buik


Een groot deel van mijn cliënten komt bij mij met de klacht van een forse opgezette buik. Vooral ‘s avonds, waardoor de nachtrust ook nog eens verstoord raakt. Dikwijls wordt een relatie gelegd met voeding. Soms is het meteen duidelijk welke voedingsmiddelen de oorzaak zijn. Ik vertel ze dan dat ik een candida voedingspatroon kan adviseren dat bij hen past en bij hun constitutietype aansluit. Zo’n voedingspatroon is echter niet voldoende om een opgezette buik effectief en definitief aan te pakken. Er spelen vrijwel altijd meer factoren een rol. Hieronder vertel ik u welke.

Disbalans in uw darmflora

Het merendeel van de oorzaken van een opgezette buik is te herleiden tot een disbalans in uw microbioom (darmflora). Zo’n disbalans betekent dat de goede darmbacteriën plaats hebben gemaakt voor ‘foute’ darmbacteriën, gisten en schimmels (candida). Deze produceren gassen welke leiden tot een opgezette buik.
Een disbalans in uw microbioom kan veroorzaakt worden door verschillende factoren, vaak komen meerdere tegelijkertijd voor.

1. Ongezond voedingspatroon

Uw microbioom is niet blij met de huidige westerse voeding, omdat het een ongunstige verandering teweegbrengt in uw darmflora. Uw goede darmbacteriën nemen af en uw ‘foute’ darmbacteriën, gisten en schimmels gaan groeien.
Een ongezond voedingspatroon bestaat uit:

  • te weinig groentevezels
  • te veel granenvezels (en gluten)
  • een overmaat aan (geraffineerde en) natuurlijke suikers (zoals fruit, honing, etc.)
  • te veel bewerkte producten

 

2. Te weinig maagzuur/verteringsenzymen

Maagzuur speelt een cruciale rol in uw spijsverteringsproces, het is de katalysator van het geheel. Als gevolg van te weinig maagzuur gaat uw gehele spijsverteringsproces vanaf het begin mis. Maagzuur zorgt namelijk niet alleen voor de vertering van eiwitten, maar ook voor het vrijkomen van verschillende stoffen, die onmisbaar zijn voor een goede spijsvertering.

Een tekort aan maagzuur kan verschillende oorzaken hebben, zoals aanleg. Maar ook candida remt de productie van maagzuur.

3. Candida

Candida is een onschuldige gist die normaliter in kleine hoeveelheden in uw darmen vóórkomt. Wanneer u een gezonde darmflora hebt met voldoende goede darmbacteriën, dan wordt de groei van candida door uw goede darmbacteriën onderdrukt. Zodra u microbioom uit balans is, door welke oorzaak dan ook, krijgt candida de kans om zich te vermeerderen. Dit gebeurt explosief wanneer u candida de juiste voeding geeft, zoals veel suiker, zetmeel en gist. Er ontstaat een gistingsproces waarbij gassen geproduceerd worden en dit leidt tot een opgezette buik.

4. Obstipatie

Eén van de gevolgen van een disbalans in uw microbioom is obstipatie. De foute darmbacteriën, gisten en schimmels produceren gassen die ervoor zorgen dat uw ontlasting trager door het maagdarmkanaal beweegt. Dit probleem neemt toe met het ouder worden. De goede darmbacteriën zorgen normaliter voor een goede vorming van ontlasting. Ze produceren allerlei stoffen die de dikke darmwand stimuleert om slijm te vormen en dient als smeermiddel, waardoor de ontlasting makkelijker naar buiten komt.
Obstipatie wordt vaak als zeer hinderlijk ervaren. Het geeft ten gevolge van de opgezette buik dikwijls een vol gevoel en verminderde eetlust.

5. Verkeerd eetgedrag

Ook verkeerd eetgedrag kan leiden tot een opgezette buik. In onze huidige maatschappij neemt u vaak te weinig tijd om te eten. Dit gaat vaak gepaard met snel uw eten naar binnen schrokken, zowel op uw werk, onderweg als thuis (voor de buis). Daardoor kauwt u te weinig en komen er te weinig maagzuur, galzouten en verteringsenzymen vrij. Met als resultaat een inefficiënte spijsvertering. Bovendien komen er te grote voedselbrokken in uw maag en darmen terecht. Dit leidt tot rotting, gisting en gasvorming, waardoor u last krijgt van een opgeblazen gevoel en buik.

Drinken tijdens en direct na het eten geeft hetzelfde effect als te weinig kauwen. U spoelt als het ware uw eten te snel door uw maag jeuw darmen in, waardoor de voedingsmiddelen onvoldoende tijd hebben om te verteren. Dit leidt tot een verminderde opname van voedingsstoffen, voedingstekorten en zelfs uiteindelijk tot voedselintoleranties.

6. Te weinig lichaamsbeweging

Lichamelijke inactiviteit leidt tot een vertraging van uw stofwisseling en een vertraagde spijsvertering. Hierdoor raakt uw microbioom uit balans met obstipatie en allerlei andere nare consequenties tot gevolg.
Lichamelijke inspanning stimuleert diverse processen in uw lichaam. Het heeft onder andere een stimulerende werking op uw metabolisme (stofwisseling), spijsvertering en schildklierhormoon. Uw eten wordt sneller verteerd omdat u meer brandstof, in de vorm van voeding, nodig hebt.

7. Stress

Stress heeft een negatieve invloed op uw microbioom: het vernietigt uw goede darmbacteriën, waardoor foute darmbacteriën, gisten en schimmels de kans krijgen om te groeien. Met als gevolg dat uw microbioom uit balans raakt.
Dat is nog niet alles. Tijdens een stressreactie is er sprake van een samenspel van verschillende hormonen. Cortisol is één van de stress-gerelateerde hormonen. Deze heeft een negatieve invloed op de productie van spijverteringshormonen en slijm, de beweging van de darm en passage van de ontlasting door uw darmkanaal.

Conclusie

Ook ik heb jarenlang klachten gehad van een opgezette buik. Na lang zoeken, dingen uitproberen, opleidingen volgen en veel zelfstudie, kwam ik erachter dat een opgezette buik diverse oorzaken kan hebben. Vaak zijn meerdere van die factoren tegelijkertijd aanwezig. Eén oorspronkelijke factor is dikwijls moeilijk aan te wijzen, omdat uw klachten meestal al veel langer bestaan en u zich in een vicieuze cirkel bevindt waar u vaak geen uitweg meer weet. Het is van belang om deze vicieuze cirkel te doorbreken. En dat kan!

Neem actie!

Wilt u

  • weten welke factoren bij u een opgezette buik veroorzaken?
  • weten in hoeverre er bij u sprake kan zijn van een candida?
  • een gericht en effectief plan van aanpak op laten stellen, zodat u definitief van uw opgezette buik en andere klachten afkomt?

Doe dan nu de gratis online candida-test

of

bekijk mijn Jij, candidavrij!” programma waarin ik u begeleid naar een toekomst met een platte buik.


Jij, Candidavrij! programma

 

Zoeken op deze site

Villa Vital Fuerteventura

7-daagse vakantie
Wandelen + yoga

Luxe accommodatie

Kleine groep

Lees meer >>>

Powered by WishList Member - Membership Software