5 Tips om meer groente te eten

Inmiddels is de nieuwe “Schijf van Vijf” gelanceerd door het voedingscentrum. De aanbevolen hoeveelheid groente is verhoogd van 200 gram naar 250 gram per persoon per dag. Jammer genoeg maar een hele kleine verhoging. Waarom hebben ze er niet meer van gemaakt? Een veel gehoord excuus is: “de gemiddelde Nederlander komt niet eens aan de 200 gram groente per dag…”. Nou ja zeg… Een goede gezondheid is dus niet bepalend voor het opstellen van voedingsrichtlijnen maar het gedrag van de gemiddelde Nederlander? Het moet toch niet gekker worden!


tips om meer groente te eten

Groente is een wondermiddel

Voldoende groente eten is heel gezond, dat wist je vast al. Maar weet je ook waarom? Dat groenten gezonde voedingsstoffen, zoals vitaminen en mineralen bevatten is algemeen bekend. Deze voedingsstoffen heb je nodig om allerlei lichaamsprocessen optimaal te laten verlopen.
Groente heeft echter meer gezonde eigenschappen, het:

 • verlaagt je cholesterolgehalte
 • herstelt je bloedsuikerwaarden
 • bevat stoffen die ontstekingen en veroudering tegen gaan en kanker remmen

Groente is echter om nog veel meer redenen goed voor je lichaam:

Groente als voeding voor je microbioom

Groenten bestaan uit gezonde koolhydraten (suikers) in de vorm van plantenvezels. Een groot deel van deze koolhydraten / vezels wordt niet in je dunne darm opgenomen (waar het zou zorgen voor een verhoging van je bloedsuikerspiegel), maar ze fungeren als voeding voor je goede dikke darmbacteriën, waardoor deze gaan groeien.
Goede darmbacteriën leiden tot een balans in je microbioom en zijn van cruciaal belang voor je gezondheid, want ze zorgen voor het optimaal functioneren van je:

 • energiehuishouding
 • immuunsysteem
 • hersenfuncties
 • stemming
 • lichaamsgewicht

Daarnaast produceren dikke darmbacteriën verschillende vitaminen en foliumzuur en voorkómen ze de groei van candida.
Verwar plantenvezels niet met granenvezels! De laatste zijn absoluut GEEN gezonde voeding voor je microbioom, integendeel. Ze zorgen juist voor een disbalans in je microbioom.

Groente als medicijn tegen candida overgroei

Veel groente eten is een belangrijk onderdeel van de bestrijding van candida. Wanneer je veel groente eet, krijgt de candida te weinig voeding om te groeien en zal gaan afnemen.

Groente als beschermmiddel

Plantenvezels beschermen het slijmvlies van je maag en darmen.

Groente als schoonmaakmiddel

Groenten helpen je om aanwezige gifstoffen uit je lichaam op te nemen en uit te scheiden.

Groente blijft een persoonlijke kwestie

Je maakt je dikke darmbacteriën en je lichaam dus blij met veel groente eten. In principe zijn alle groenten geschikt om te eten en ook binnen een candida dieet. Echter welke groentesoorten voor jou het meest geschikt zijn, hangt samen met je microbioom (darmflora). De samenstelling van je microbioom (darmflora) is namelijk uniek (>> jij bent uniek). Dat wil zeggen dat jij een samenstelling van dikke darmbacteriën hebt, die niemand anders heeft. Dit heeft gevolgen voor de soort groenten die je wel en niet goed kan verteren.

Dit geldt zeker voor het eten van knollen, zoals bataat, knolselderij, etc. Knollen zijn zeer gezond, mits je voldoende goede, gezonde bacteriën in je microbioom hebt. De suikers (vezels) die knollen bevatten, worden namelijk niet in je dunne darm en vervolgens in je bloed opgenomen, maar worden door goede, gezonde bacteriën in je dikke darm gefermenteerd. Wanneer dit proces niet goed verloopt, ontstaan er gassen en krijg je een opgezette buik.

Rauwe groenten zijn ook gezond voor je microbioom. Echter voor de vertering hiervan zijn ook weer voldoende goede darmbacteriën nodig. Wanneer je microbioom uit balans is, ten gevolge van te weinig goede darmbacteriën, kan het dus zijn dat je (veel) moeite hebt met het verteren van rauwe groente.

Een voedingspatroon en ook een candida dieet blijven dus een persoonlijke kwestie. Daarom krijgen klanten van mij ook altijd een persoonlijk voedingsadvies. Wanneer je last hebt van forse maagdarmklachten en/of voedselintoleranties, en dat is bij een overmaat aan candida vrijwel altijd het geval, dan houd ik daar natuurlijk rekening mee.

Tips om meer groente te eten

Meer groente eten is dus heel gezond. Hoe kun je jezelf dit zo gemakkelijk mogelijk maken?

1. Drink groente-smoothies

Doe je portie groente in een blender en maak er een smoothie van. Groente smoothies (uit de blender, dus met vezels!) zijn een makkelijke en zeer gezonde manier om veel vitamines en mineralen binnen te krijgen. Bovendien zijn je darmen hier blij mee, want het kost ze weinig energie om te verteren.

 • Maak gebruik van een blender en geen sapcentrifuge, want in de groentesappen zijn juist de zo gezonde plantenvezels helemaal verdwenen…
 • Groente-smoothies zijn zeer geschikt als tussendoortje of net vóór je ontbijt, lunch of avondeten. Eet ze niet als ‘grote’ maaltijd, omdat kauwen heel belangrijk is voor je verteringsproces!
 • Voeg verse gember, heel lijnzaad en verse kruiden toe, maar geen fruit! Dit laatste bevat veel suikers.

2. Eet vaker soep


Eet in plaats van brood eens een zelfgemaakte soep. Wanneer je deze combineert met vis, vlees, gevogelte of een omelet/eitje, heb je een complete maaltijd. Maak een grote hoeveelheid in één keer, dat bespaart je tijd in de keuken. Je kan soep zowel warm als koud eten. Ook kun je soep heel makkelijk naar je werk meenemen in een thermoskan. 

3. Eet meer (maaltijd)salades


Vervang je boterham vaker door een (maaltijd)salade. Deze kun je uit allerlei groenten samenstellen. Voeg hier vis/vlees/gevogelte/ei, avocado en olijfolie aan toe en je hebt een gezonde maaltijdsalade.
Wanneer je moeite hebt met het verteren van rauwe groente, stoom of kook de groente eerst of maak een grotere hoeveelheid, zodat je een rest overhoudt voor een salade. Voorbeelden hiervan zijn boontjes en broccoli.
Wil je toch rauwe groente blijven eten (wat ik aanraad, mits je niet te veel klachten hiervan krijgt), dan kun je met een kleine portie beginnen en bouw je het langzaam op.
Mocht je toch heel erg hechten aan een vertrouwde boterham of cracker, beleg deze dan dik met groente, zoals sla, komkommer, radijs, tomaat, etc. Wanneer je een gezonde vetsoort toevoegt, zoals roomboter, pesto of avocado, heb je een complete maaltijd. 

4. Neem een groentesnack

Als tussendoortje kun je groentesnacks eten. Geschikt hiervoor zijn snoeptomaatjes, komkommer, paprika, bleekselderij, etc. Je kan deze eventueel combineren met een lekkere gezonde dip, zoals zelfgemaakte pesto, mayonaise, etc. Ook amandelpasta en pindakaas kunnen als dip fungeren, maar wees hier wel beperkt mee!

5. Vul je pannenkoek, omelet of zelfgemaakte wrap ruim met groente

Nederlanders zijn meestal dol op pannenkoeken. Niet alleen de zoete, maar ook de hartige. Helaas houden deze laatste meestal wel op bij spek- en kaaspannenkoeken. Je kan echter veel meer met een pannenkoek (of omelet of wrap). Smeer deze bijvoorbeeld in met zelfgemaakte pesto en beleg met gebakken kip, stukjes avocado en puntpaprika, taugé en rol hem op.

Inspiratie nodig om meer groente te eten?


In mijn e-book Inspiratie voor lekker, gezond eten, 75 recepten voor elke maaltijd en tussendoortje vind je nog veel meer lekkere en gemakkelijk te maken recepten


Inspiratie voor lekker gezond eten

 

Zoeken op deze site

Villa Vital Fuerteventura

7-daagse vakantie
Wandelen + yoga

Luxe accommodatie

Kleine groep

Lees meer >>>

Powered by WishList Member - Membership Software